• Home
 • RAČUNARSKE I INFORMACIONE TEHNOLOGIJE – Postanite visoko plaćeni IT inženjer

RAČUNARSKE I INFORMACIONE TEHNOLOGIJE – Postanite visoko plaćeni IT inženjer

Ako želite da radite u najperspektivnijoj grani industrije, i da odlično zarađujete, studiranjem na programu Računarske i informacione tehnologije naučićete sve što vam je potrebno da biste ostvarili svoje snove.

Informatička pismenost i tehnološka znanja postala su osnova obrazovanja u 21. vijeku, a oni koji ih posjeduju svrstavaju se među najtraženije stručnjake na tržištima širom svijeta.

Munjevit razvoj IT sektora uticao je na pojavu novih zanimanja kao što su IT menadžer, programer, softver developer, IT administrator, i mnoga druga. Predviđanja stručnjaka pokazuju da će informacione tehnologije i u budućnosti napredovati velikom brzinom, što će se odraziti na još veću potražnju za obrazovanim kadrovima u ovoj oblasti.

Vještine koje ćete steći tokom studiranja na programu Računarske i informacione tehnologije biće vam odlična referenca za pronalađenje dobro plaćenog posla u zemlji ili inostranstvu.

Kada jednom usvojite znanja iz oblasti IT-ja osiguraćete svoju budućnost i otvoriti sebi vrata uspješne karijere.

Kako da obezbijedite sebi odličnu zaradu?

IT sektor jedan je od rijetkih koji je čak i za vrijeme svjetske ekonomske krize bilježio rast po broju novozaposlenih, i njihovoj zaradi.

Prosječna početna plata IT inženjera sa tek završenom školom u BiH iznosti oko 1.700KM, a sa nekoliko godina iskustva, znanja iz ove oblasti naplaćuju se i po 3.000 KM mjesečno. U zemljama zapadne Evrope IT-jevci su još plaćeniji i njihova zarada dostiže čak 8.000 evra mjesečno.

Pored toga što zarade u IT-ju iznose i do deset puta više od prosječnih plata u regionu, visokoobrazovani stručnjaci iz ove oblasti u mogućnosti su da uvijek pronađu posao.

Potražnja za obrazovanim kadrovima sve više raste u cijeloj Evropi, što je dovelo do velikog deficita za IT inženjerima na tržištu. Prema podacima EUCIP-a u naredne 2-3 godine umjesto trenutnog nedostatka od 200.000 IT inženjera, taj broj će se povećati na 500.000 ljudi sa istim profilom.

Plan i programPogledajte kompletan spisak predmeta za profesionalno usavršavanje na profilu Računarske i informacione tehnologije >>

Šta ćete naučiti?

Nakon završenog 4-godišnjeg studijskog programa Računarske i informacione tehnologije bićete obučeni za projektovanje, izradu i implementaciju softvera.

Usvojićete mnoga korisna znanja i upoznaćete se sa svim savremenim aspektima računarskih i informacionih sistema, u oblasti razvoja, primjene i tendencija njegovog budućeg razvoja.

Stečene vještine i kreativne tehnike koje naučite tokom studija osposobiće vas za stručni i naučni doprinos u oblasti računarskih i informacionih nauka.

Studenti koji steknu visokoobrazovnu diplomu i postanu kvalifikovani IT inženjeri biće obučeni da obavljavju sljedeća zaduženja:

 • Razvijaju i obezbjeđuju primjenu digitalne mrežne ekonomije,
 • Implementiraju rješenja iz elektronskog poslovanja,
 • Projektuju najmodernije softvere, informacione sisteme, mreže, i baze podataka,
 • Testiraju softverska rješenja,
 • Rješavaju složene zadatke uz objektno orjentisano programiranje, i vizuelno programiranje softvera.

Na kojim pozicijama ćete da radite?

Po završetku studijskog programa Računarske i informacione tehnolgije, studenti dobijaju akademsko zvanje diplomiranog inženjera računarstva i informatike sa 240 ECTS bodova.

Ovaj nivo znanja iz oblasti Informacionih tehnologija pružiće vam priliku da brzo pronađete dobro plaćen posao u najrazličitim oblastima čije poslovanje je direktno povezano sa upotrebom različitih softverskih rješenja.

Stečena znanja tokom studija na programu Računarske i informacione tehnologije omogućiće vam da se zaposlite na nekoj od navedenih pozicija:

 • IT manager,
 • Network Administrator,
 • IT Administrator,
 • Software Engineer,
 • Projektant IS,
 • Software Developer,
 • System Developer,
 • Programmer,
 • Web Administrator,
 • Database Administrator,
 • Infrastructure and Software Architects

Učite od kuće ili sa posla

Svim studentima koji zbog obaveza ne mogu redovno da pohađaju nastavu omogućeno je da nadoknade propuste, i preuzme obrazovne materijale uz pomoć jedinstvene e-learning platforme za podršku učenika. Visoka škola za informacione tehnologije, ekonomije i preduzetništvo na taj način obezbijedila je priliku svima da usvajaju znanja po najvišim standardima kvaliteta obrazovanja.

Platforma za učenje na daljinu omogućava vam da putem interneta slušate predavanja, čitate materijale, rješavate testove i zadatke, radite sa profesorima i konsultantima, kao da ste u učionici.

Uputstva za uspješnu poslovnu karijeru

Pripremili smo vam knjigu sa savjetima za poslovni uspjeh, napredovanje i visoku zaradu, bez obzira čime se bavite. Preuzmite knjigu »