• Home
  • Budućnosti su potrebni novi, digitalni lideri.

Budućnosti su potrebni novi, digitalni lideri.

Zaboravite godinu rođenja, bitno je kom vijeku pripadate

Ovo je vaša prilika da promijenite svijet i stvorite sebi život kakav ste oduvijek željeli.

Svjetska ekonomska kriza je na mnogo načina označila kraj jedne ere i početak druge. Moglo bi se reći da je naš novi vijek počeo tek poslije 2008. godine. Ogroman broj preduzeća je propao. Veliki broj multinacionalnih korporacija, vedeta starog sistema, uveliko preispituje postojeću strukturu i načine poslovanja. Neki se adaptiraju na novo vrijeme, a neki ne. Jedan broj se gasi, drugi preživljava.

Novi lideri za novo vrijeme

Nekada je bilo dovoljno biti uporan i vrijedan da bi se čovjek solidno pozicionirao i imao sigurnost. Danas, nažalost, ne. Potrebno je mnogo više. Potrebno je konstantno biti „uključen“ i pametno rizikovati. Rizik je nova sigurnost, a igranje na sigurno – rizik.

Amerika nam svojim mladim liderima daje dobar primjer u kom pravcu svijet ide. Šta su Mark Cukerberg, osnivač Fejsbuka i Leri Pejdž, koosnivač Gugla, nego klinci sa idejom koju su umjeli, usudili se i istu uspjeli da realizuju.

Alternativno obrazovanje, za razliku od akademskog, znači „upotrebno“

Mi danas živimo novu renesansu. Inovacija postaje predominantni preduslov za opstanak na tržištu ili pokretanje biznisa. Ali, za inovaciju vas niko ne obrazuje. Kruti školski sistem odolijeva bilo kakvom pomjeraju ka novom. Novi metodi učenja i umrežavanja, koji za cilj imaju njegovanje vaših ideja, njihov razvoj, ali i plasman ne postoje u kurikulumu nijedne državne obrazovne institucije. Srećom, alternativno rješenje postoji.

Svaka nova decenija nosi nove izazove

Korpus vještina za uspjeh u XXI vijeku učimo od lidera. A adaptabilnost se izdvojila kao ključna. Svjedoci smo rapidnih promjena iz dana u dan. Spremnost na brzo usvajanje i još bržu primjenu novih znanja je ključna.

Adaptabilnost kao jedini zahtjev

Kao programer morate biti agilni i podjednako pratiti promjene u alatima i u samom sistemu u koji se vaš rad implementira. Kao administrator morate se podjednako usavršavati u postojećim, a istovremeno pratiti najnoviji softver i hardver. Kao dizajner morate pratiti trendove koji neprestano idu na preskok. Jedan dan je retro ponovo in, a sutradan su moderni minimalizam i jednostavnost jedini zahtjev tržišta.

Vi ne samo da morate biti u stanju da ove trendove ispratite – vi morate biti u stanju i da ih predvidite.

A ako ste dovoljno vrijedni, talentovani i uporni, uz malo sreće i dobro obrazovanje, u današnjem svijetu možete otići korak dalje – možete kreirati trendove.

Nova škola za nove IT lidere

Generacija koja je vladala svijetom u proteklih 25 godina polako nestaje. Obrazovanje i navike koje su stekli su istekli. Lideri digitalne ere uče na njihovim greškama i iskustvo istorije implementiraju u nove modele.

Budućnost edukacije u domenu informacionih tehnologija je u shvatanju i prihvatanju modela novih preduzeća. A nova preduzeća su vezana za inicijative pojedinaca.

Preduzetnici novog doba su mladi ljudi željni znanja koji prate trendove, a poznaju i koriste savremene informacione tehnologije za umrežavanje, sticanje kontakata, promociju i plasman svog rada. IT je osnovni motor iza njihovih uspjeha i glavni razlog za isti.

Digitalna pismenost se podrazumijeva, od vas se očekuje ekspertiza

Bilo da ste programer, dizajner ili administrator, bilo da ste na studijama ili profesionalac, vaša dnevna rutina vezana je internet i informacione tehnologije. Upravo su one omogućile pojedincu naše renesanse da se iskobelja iz stega starih korporativnih modela i stvori priliku da svoje ideje plasira i lansira samoinicijativno.

Facebook, Airbnb, Amazon – neki od najvećih brendova koji olakšavaju živote milionima širom svijeta ne bi postojali bez IT podrške i inicijative pojedinca.

Zbog svega toga, ukoliko želite da bude konkurentni na IT tržištu, potrebno je da se osposobite za vještine uspješnog preživljavanja u realnom poslovnom kontekstu.

Vještine i znanja koje novi IT lideri moraju imati:

BAmetakBrzina

Osposobite se da brzo mislite, pratite i razumijete IT trendove i donosite odluke.

BAmrezaUmrežavanje

Naučite da nađete put do pravih mentora i stvorite sopstveno „pleme“.

BAmegafonMarketing

Učinite da oni koji ne znaju ko ste to saznaju. I još više, neka znaju da su im vaša pomoć i znanje neophodni. Tako od sebe stvarate brend.

BAmacLiderstvo

Naučite da druge „zarazite“ svojom idejom. Steći ćete i sljedbenike i kredibilitet.

BAbasketRad u timu

Individualistička paradigma klasičnog obrazovanja ne uči timskom radu a, paradoksalno, ne osposobljava ni za preuzimanje lične inicijative. Svaki uspješan IT profesionalac zna da je ostvarenje njegove ili njene autentične ideje neraskidivo povezano sa komunikacijom i sposobnošću rada u timu.

Adaptabilnost

Naučite da razumijete nove tehnologije kroz suvereno vladanje postojećim. Nemojte se bojati novog.

Načini rada idealne škole za XXI vijek prate vrijeme u kome živite

Vaše obrazovanje mora biti:

BAzupcanikEfikasno

Pohađanjem jednogodišnjeg intenzivnog programa štedite vrijeme, a postižete isti rezultat kao da ste na standardnom akademskom programu.

BAdiplomaPrepoznatljivo

Stičete sertifikat koji prepoznaju strani i domaći poslodavci.

BApesnicaKonkretno

Osim studija slučaja i individualnih zadataka, tražite školu koja vas uključuje u timski rad na projektima. Prije nego što završite sa formalnim obrazvanjem, morate steći empirijsko iskustvo u rješavanju specifičnih problema kroz nove poslovne strategije.

Donijeli ste odluku?

Ako do sada niste bili sigurni, sada znate da se sve IT vještine mogu naučitii. Znate da to možete i vi, možda i bolje od drugih. Takođe znate kakav program treba da tražite i kako da prepoznate da li je neka škola za vas ili ne. Znate sve, vaše je samo da izaberete kada ćete krenuti putem uspješne karijere. nema razloga da oklijevate. Danas je moguće uspjeti brže nego ikad. Zato, što prije započinite uspješnu karijeru IT profesionalca.

Uputstva za uspješnu poslovnu karijeru

Pripremili smo vam knjigu sa savjetima za poslovni uspjeh, napredovanje i visoku zaradu, bez obzira čime se bavite. Preuzmite knjigu »